En canelé (uttalas kanölé) är ett litet bakverk med ursprung från regionen Bordeaux i sydvästra Frankrike. Canelén har en lång historia som är förbunden med staden Bordeaux, med dess hamn och dess vin.

Canelé är en del av den franska kulinariska arvet. Namnet kommer från den musselformade bakformen av koppar (cuivre cannelé) som den bakas i.

Tillverkad av en smet som påminner om pannkakssmet (crêpes) bakas caneléer försiktigt under mycket hög temperatur i små kopparformar. Det yttre skiktet av bakverket är karameliserat och knaprigt medan det är lyxigt och mjukt inuti.  Den franska skådespelerskan Catherine Deneuve kräver att få dem efter sina filminspelningar. Den fransk-schweiziska skådespelaren Alain Delon är tokig i dem. Caneléer har helt enkelt blivit otroligt populära i Frankrike de senaste åren och de produceras ända bort till Japan.

Man kan njuta av en canelé vid alla dagens tillfällen, ungefär på samma sätt som med en chokladbit. En canelé passar perfekt ihop med en god kopp kaffe, en kopp the eller en varm choklad. Men den passar också utmärkt tillsammans med ett glas champagne, ett glas torrt vitt vin eller varför inte med en likör eller en cocktail. En canelé kan berika era måltider, er fika eller brunch, göra succé vid en mottagning eller vernissage och passar utmärkt som tilltugg på en företagskonferens. Caneléer är en färskvara och därför är det rekommenderat att äta dem samma dag som de tillverkas. De håller sig dock 1-2 dagar i rumstemperatur och skyddade från fukt.